Sałata masłowa ze śmietaną słodko-kwaśna - pycha
Sałata masłowa to najdelikatniejsza ze wszystkich sałat, równocześnie tania i najpopularniejsza. Wszystkie sałaty zawierają chlorofil, zatem to podstawowy element każdej zdrowej diety.
Sałata działa odkwaszająco, poprawia trawienie. Jest źródłem luteiny i zeaksantyny. To bogate źródło witaminy B, E, C i wielu skladników mineralnych.
To smaczny, prosty do przygotowania dodatek warzywny do letniego obiadu. Można ja przygotować klasycznie z winegretem lub ze śmietaną na słodko. To moja ulubiona wersja. Koniecznie ze szczypiorkiem, koperkiem i rzodkiewką. Jest pyszna!
Składniki na 2 porcje:
1/2 dużej główki sałaty
koperek, szczypiorek
rzodkiewki
2-3 łyżki śmietany 20%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z agawy lub miodu
maleńka szczypta soli
Wykonanie:
- odrzucić z sałaty wierzchnie liście, następnie ostrym nożem wyciąć głąb. Dokładnie umyć liść po liściu układając je w suszarce do sałaty. Odwirowć wodę
- śmietanę dokładnie rozmieszać z wodą, w zależności od gęstości śmietany mniej więcej w proporcji 1:1. Dodać sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać
- pokroić szczypiorek, koperek i rzodkiewki
- sałatę poszarpać na mniejsze kawałki i układać w misce. Wymieszać ze śmietaną i ziołami
- podawać zaraz po przygotowaniu