Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street-food

Każdy słyszał o falafelach i hummusie, ale nie każdy zna sabih! Prawdę mówiąc, ja sam to danie odkryłem niewiele przed wyjazdem do Izraela (zobacz: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Tel Avivie) i do dzisiaj pluję sobie w brodę, dlaczego tak późno! Sabih narodził się w latach 50. XX wieku w miasteczku Ramat Gan tuż obok Tel Avivu, gdzie zyskał olbrzymią popularność i stał się jednym z topowych street-foodowych dań. Za twórcę potrawy uważa się żyda irakijskiego pochodzenia — Sabicha Tsvi Halabi. Stąd też jej nazwa, chociaż arabskie nawiązanie do słowa sabah, oznaczającego poranek jest również popularne, bo sabih to taka typowa izraelska kanapka. Co ciekawe do stworzenia tego dania zachęciły twórcę tradycje szabasowe, kiedy to gotowanie czegokolwiek jest zabronione (nie można rozniecać ognia). Stąd wszystkie składniki kanapki przygotowuje się wcześniej, a później nadziewa nimi pitę i podaje.

Mimo że sabih to stosunkowo młoda potrawa, to nie zawiera niczego, co w kuchni lewantyńskiej nie byłoby wcześniej nieznane. To taki żydowsko-arabski kocioł zamknięty w chlebie pita. Najważniejszym składnikiem kanapki są smażone bakłażany, które są podstawowym składnikiem zarówno kuchni arabskiej, jak i sefardyjskiej. Znajdziemy tam również ugotowane na twardo jajka — typowy żydowski dodatek, sos tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku, ostry jemeński sos zhoug — pełen przypraw, papryki chili i kolendry oraz siekaną sałatkę z ogórka i pomidora, która cytując Yotama Ottolenghiego: jest tak arabska i izraelska, że już bardziej nie można. Oryginalny sabih zawiera również ambę — ostry sos z piklowanego mango, który narodził się w Indiach. Ze względu na problem w znalezieniu pikli z mango, pominąłem go, chociaż teraz sobie myślę, że domowy chutney też by dał radę, ale to już innym razem. ?

Będąc w Tel Avivie, musicie wybrać się na sabih. Jednym z popularniejszych miejsc jest stanowisko na końcu targu Shuk Ha’Carmel, gdzie kosztuje kilkanaście szekli. Ale jeśli nie planujecie wybrać się do Izraela, to nie popełniajcie mojego błędu i spróbujcie zrobić sabih w domu już dziś! ?

Zdjęcie - Sabih – izraelski street-food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sabih Łukasz Każdy słyszał o falafelach i hummusie, ale nie każdy zna sabih! Prawdę mówiąc, ja sam to danie odkryłem niewiele przed wyjazdem do…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Sabih:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 pity lub inne dobre białe pieczywo
  • 4 jajka
  • 100 ml sosu tahini z tego przepisu
  • 1 granat (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do smażenia
  • sól

 

Pasta zhoug:

  • garść kolendry
  • garść natki pietruszki
  • 1 ostra zielona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody

 

Siekana sałatka:

  • 2 zielone ogórki
  • 2 pomidory
  • 2 cebulki dymki
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • chlust oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Sabih

  1. Bakłażany obierz skrobaczką do warzyw z góry do dołu w kilku miejscach. Powinna powstać swego rodzaju zebra. Kolejno pokrój je na grube 2-3 cm plastry i posyp solą. Odstaw na 20-30 minut, aż wypłynie z nich sok. W tym czasie przygotuj pastę zhoug i siekaną sałatkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki.
  3. Gotowe bakłażany umyj pod bieżącą wodą, odsącz papierowym ręcznikiem z nadmiaru płynu i smaż na złoty kolor z obu stron na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Po usmażeniu bakłażany odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Teraz masz dwie opcje do wyboru: gotowy sabih możesz podać w picie albo na picie. 
    Opcja w picie: Pitę przekrój na pół lub odetnij końcówkę. Podgrzej ją w opiekaczu do chleba, a następnie posmaruj wewnątrz sosem tahini. Do środka włóż usmażone bakłażany, kawałki jajek oraz siekaną sałatkę. Całość polej pastą zhoug i podawaj.
    Opcja na picie: Pitę podgrzej w opiekaczu i połóż na talerzu. Ułóż bakłażany i polej je sosem tahini. Następnie poukładaj kawałki jajek i posyp wszystko siekaną sałatką. Wierzch polej pastą zhoug. 
  5. W obu przypadkach możesz posypać danie jeszcze porcją siekanej natki pietruszki lub kolendry oraz pestkami granatu.

 

Pasta zhoug

  1. Kolendrę, pietruszkę czosnek oraz papryczkę chili grubo posiekaj.
  2. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj w trybie pulsacyjnym tak, aby powstała gęsta pasta, lecz poszczególne składniki nadal były widoczne. Pastę możesz utrzeć także w moździerzu.

 

Siekana sałatka

  1. Ogórka i pomidora pokrój w grubą kostkę. Natkę pietruszki oraz dymkę posiekaj.
  2. Wszystkie składniki ze sobą połącz i skrop oliwą z oliwek oraz sokiem cytryny.

*Na podstawie przepisu z książki Jerozolima Yotama Ottolenghiego.

Kategorie przepisów