Ryż smażony z warzywami
Składniki:
- 400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego (ok. 200 g suchego)
- 200 g brokułu
- 200 g papryki czerwonej
- 200 g zielonego mrożonego groszku
- 120 g marchwi
- 100 g selera naciowego
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa, a marchewkę obierz. Na patelnię wlej olej Vita rzepakowy z dodatkiem lnianki i rozgrzej. Seler, marchew, paprykę, czosnek oraz dymkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju Vita.
Krok 2
Mieszaj warzywa na patelni, aż zmiękną. Dodaj groszek (nie trzeba go rozmrażać) i różyczki brokułu. Podsmażaj razem przez 2-3 minuty.
Krok 3
Do warzyw dodaj ugotowany i wystudzony ryż. Dopraw solą, pieprzem i curry. Możesz jeszcze dolać oleju Vita, żeby nie wysuszyć dania. Podsmażaj przez kilka minut, aż ryż zacznie się rumienić od spodu.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Okazja: obiad/lunch
Poziom trudności: łatwe