Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami
Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego (ok. 200 g suchego)
  • 200 g brokułu
  • 200 g papryki czerwonej
  • 200 g zielonego mrożonego groszku
  • 120 g marchwi
  • 100 g selera naciowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa, a marchewkę obierz. Na patelnię wlej olej Vita rzepakowy z dodatkiem lnianki i rozgrzej. Seler, marchew, paprykę, czosnek oraz dymkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju Vita.

Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Mieszaj warzywa na patelni, aż zmiękną. Dodaj groszek (nie trzeba go rozmrażać) i różyczki brokułu. Podsmażaj razem przez 2-3 minuty.

Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do warzyw dodaj ugotowany i wystudzony ryż. Dopraw solą, pieprzem i curry. Możesz jeszcze dolać oleju Vita, żeby nie wysuszyć dania. Podsmażaj przez kilka minut, aż ryż zacznie się rumienić od spodu.

Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Okazja: obiad/lunch

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów