Ryż na mleku z morelami w karmelu
Do ryżu na mleku przekonywałam się bez mała dwadzieścia lat swojego życia.No ale.. lepiej późno, niż wcale :)
/ przepis własny, składniki na 2 porcje/
- 2 szklanki wody- 1/2 szklanki białego ryżu- 1/2 szklanki mleka koksowego- 1/3 laski wanilii- szczypta soli- 2 łyżeczki brązowego cukru- 1 łyżeczka masła- 2 morele- listki melisy (do dekoracji)
Ryż opłukałam na sicie o małych oczkach.Do garnka wlałam wodę, wsypałam ryż i gotowałam na małym ogniu, stale mieszając ok. 15 minut.Ryż wchłonął wodę. Dodałam mleko kokosowe,wanilię i gotowałam jeszcze ok. 5-8 minut. Jeśli zauważałam, że ryż zaczyna przywierać dolewałam wodę i mieszałam.Po tym czasie lekko posoliłam całość i dosłodziłam do smaku.Przelałam do miseczek.Morele umyłam, pozbawiłam pestek i pokroiłam na dość grube kawałki.Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i cukru. Gdy utworzył się karmel włożyłam cząstki moreli.Podsmażyłam je chwilę w karmelu i przełożyłam do miseczek.Na sam koniec ryż na mleku udekorowałam listkami świeżej melisy.Smacznego!
Wskazówki:Do ryżu na mleku nie musisz dodawać mleka kokosowego, możesz zastąpić je dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym albo śmietanką 12%.
______________________________♥____________________________