Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami
Ryżowa zapiekanka z owocami............deser, podwieczorek danie obiadowe.....jak kto woli....
To danie które pamiętam od dziecka i do którego często powracam ...../i chyba nie tylko ja/ Danie niezwykle proste i smaczne, podawane na deser lub obiad, na ciepło lub zimno. Najczęściej ryż zapieka się z jabłkami posypanymi pachnącym cynamonem , czasem z wanilią, rodzynkami i słodką bezą...........niekiedy podawany z bitą śmietaną. Moja zapiekanka jest tym razem bardzo uproszczona, a oprócz tradycyjnego jabłka dodałam do niej kilka truskawek. Ponadto biały ryż zastąpiłam brązowym. Składniki :/ 2 porcje/
- 150 g ryżu brązowego /krótkoziarnisty/
- 200g truskawek
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- kilka kropli esencji waniliowej/lub cukier waniliowy -do smaku/
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie: -Ugotować ryż w/g przepisu na opakowaniu /ryż brązowy należy gotować nieco dłużej niż biały/. -Lekko przestudzony wymieszać z cukrem i esencją waniliową. -Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. -Truskawki obrać z szypułek. -Naczynie żaroodporne posmarować masłem. -Ryż delikatnie wymieszać z jabłkami i truskawkami. -Przełożyć do foremki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową . -Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok.30 minut -Gotowy ryż można posypać cukrem pudrem.