Ryba zapiekana z porami
- SKŁADNIKI:
- ( 2 porcje )
- * filety rybne ( np. miruna ) - 2 szt
- * por - 2 szt
- * szalotka - 2 szt
- * prawdziwe masło - 50 g
- * sól - do smaku
- * pieprz - do smaku
- * sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przepis na smaczną i dietetyczną rybkę ?
Bardzo proszę!
Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusic się o swoją ulubioną rybę!
Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!
Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!
Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek i nie tylko dla osób będących na diecie!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.
Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka.
Cebulę drobno siekamy.
Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut.
Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika.
Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 25-30 minut ).
Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec.
Podajemy gorące!
Smacznego!