Ryba zapiekana pod ziemniaczaną pierzynką

Ryba zapiekana pod ziemniaczaną pierzynką
Zdjęcie - Ryba zapiekana pod ziemniaczaną pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis z książki z serii "Podróże kulinarne - Kuchnia brytyjska".
Pyszna zapiekanka z ryby i pure ziemniaczanego.

Składniki:
625 ml mleka
1/2 małej cebuli (40g)
1 listek laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu - dałam łyżeczkę pieprzu cytrynowego
4 filety z ryby o białym mięsie (po 170g) - dałam pół kilo filetów w małych kawałkach
3 duże ziemniaki (900g) grubo pokrojone
600g selera korzeniowego, grubo pokrojone
1 żółtko
1/2 szklanki drobno startego parmezanu (40g)
3/4 szklanki śmietany (180g)
60g masła
1/4 szklanki mąki (35g)
2 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej

Do rondla wlać mleko, dodać cebulę, listek laurowy i pieprz, zagotować. Włożyć rybę, zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut pod przykryciem. Wyjąć ugotowaną rybę,włożyć na dno naczynia do zapiekania, przecedzić wywar przez sitko. Usunąć warzywa i przyprawy, zostawić tylko płyn.
Ugotować na parze osobno ziemniaki i seler. Gotowe warzywa przecisnąć przez sitko do dużej miski, dodać żółtko, parmezan, 1/4 szklanki śmietany i połowę masła. Wymieszać całość do uzyskania jednolitej konsystencji, przykryć, żeby nie ostygła.
Pozostałą część masła rozgrzać w średnim rondlu, dodać mąkę i mieszając gotować aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Stopniowo wlewać pozostałe mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Gotować, by sos zgęstniał. Dosypać natkę pietruszki.
Sos wylać na rybę, na wierzch wyłożyć masę ziemniaczaną, aby pokryć całość. Ustawić naczynie na blasze w piekarniku i piec w wysokiej temperaturze na brązowo - ja piekłam z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni.
Zdjęcie - Ryba zapiekana pod ziemniaczaną pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ryba zapiekana pod ziemniaczaną pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów