Ryba zapiekana na kiszonej kapuście
Piekłam kiedyś karkówkę na kapuście, dlatego kiedy zobaczyłam rybę w podobnej pierzynce, spodziewałam się smacznego obiadu. Jest to naprawdę dobra zapiekanka. Kapusta jest bardzo orzeźwiająca, a jej smak dodatkowo "podkręca" śmietana.
Źródło: Naj poleca Wielkanoc (numer archiwalny)
Składniki:
- 2 marchewki
- jabłko
- kawałek pora
- 3/4 kg kiszonej kapusty
- 1/2 łyżeczki kminku
- olej
- cukier
- 4 filety z dorsza
- sól, pieprz
- mąka
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- kawałek żółtego sera
Marchewki i jabłko obrać, zetrzeć na tarce, por posiekać. Kapustę pokroić, wymieszać z marchewką, jabłkiem i porem, kminkiem, łyżką oleju i odrobiną cukru. Wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Filety z dorsza opróśzyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na złoto z każdej strony, położyć na kapuście. Śmietanę roztrzepać z jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać zapiekankę. Zapiekać ok. 30 minut w temperatuerze 180 stopni. 10 minut przed końcem posypac startym serem i zapiekać aż się rozpuści.
Smacznego:)