Ryba z korzeniami

Ryba z korzeniami

Przygotowałam rybę wg Tilli. Bardzo lubimy takie smaki - ryba, garść przeróżnych przypraw, świeże zioła, cytryna i mleko kokosowe. Obiad wyborny. Tylko Pani Niejadkowa, która ryb nie je i już jadła dzisiaj swoje ukochane naleśniki.

Zdjęcie - Ryba z korzeniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba z korzeniami

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

8 goździków

10 ziarenek kardamonu

duży kawałek kory cynamonu

pół łyżeczki przypraw do ryb

pół łyżeczki przyprawy piernikowej Kamisa

trochę świeżo startej gałki muszkatołowej

czubata łyżeczka kurkumy

cebula

10 cm korzeń imbiru

pół pęczka kolendry

3 ząbki czosnku

2 czerwone papryczki chilli

puszka mleka kokosowego

100 ml wody

1/2 kg ryby, już po odfiletowaniu ( u mnie pstrąg)

sól, pieprz

na koniec: sok z połówki cytryny

Na oliwie podsmażam zmielone: gorczycę, cynamon, kardamon, goździki. Smażę przez kilka chwil, po czym dodaję połówkę posiekanej cebuli. Smażę aż cebula zmięknie. Miksuję większość kolendry z czosnkiem, imbirem, resztą cebuli  i  100 ml mleka. Sos dolewam do garnka. Wkładam całe papryczki, solę. Garnek przykrywam i na małym ogniu gotuję sos przez ok. 10 minut.

Następnie dolewam do garnka resztę mleka, wodę, wkładam kawałki ryby bez ości, dosypuję resztę ulubionych przypraw, wsypuję pieprz i gotuję przez 5 minut.

Podaję z ryżem. Na końcu do ryby dodaję sok cytryny i świeże listki kolendry. 

Kategorie przepisów