Ryba z brokułami i beszamelem

Ryba z brokułami i beszamelem

Zdjęcie - Ryba z brokułami i beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielokrotnie prosiliście mnie o więcej przepisów z rybą w roli głównej, bo często brakuje Wam pomysłów albo nie przepadacie za rybami a chcielibyście je jeść częściej. Mam kilka takich sprawdzonych przepisów w swoim specjalnym zeszycie i chętnie podzielę się nimi z czytelnikami. Moja córka ma już 1,5 roku, więc przepisy jakie tutaj publikuję aktualnie są przeznaczone zarówno dla dorosłych jak i dzieci w podobnym wieku do mojego dziecka. Ryba zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami wychodzi przepyszna, delikatna. Porcja warzyw jest już w samym przepisie, jednak ja zawsze dorzucam coś jeszcze do obiadowej porcji. Smacznie sprawdzi się tutaj gotowany groszek zielony, lub fasolka szparagowa, można także ugotować ryż żeby posiłek był bardziej sycący. Dla mnie to jeden z najlepszych rybnych przepisów jakie znam. Jeśli szukasz więcej inspiracji jak przygotować rybę na obiad zerknij też na paluszki rybne, zapiekankę rybną oraz dorsza w sosie śmietanowo – koperkowym.

Zdjęcie - Ryba z brokułami i beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 35 min.
Kalorie: 300 kcal

Pomysł na przygotowanie ryby dla całej rodziny. Przepis BLW na rybę. Filet rybny zapiekany pod brokułowym sosem beszamelowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 filet białej ryby (około 300g)*

  • 2 łyżkimasła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 200 g surowego brokuła

  • pieprz i sól*


Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i zaparz przez chwilę aż masa się ujednolici. Wlej mleko, mieszaj często rózgą kuchenną i podgrzewaj aż sos beszamelowy nabierze konsystencji budyniu. Dopraw odrobiną pieprzu i soli (dla maluszków najlepiej nie dodawać soli).
  • Do sosu beszamelowego dodaj brokuła pokrojonego na drobne różyczki. Wymieszaj, nie podgrzewaj już dalej.
  • Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem z brokułami. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.


Uwagi:

  • * możesz użyć halibuta, dorsza, mintaja

Kategorie przepisów