Ryba po bombajsku

Ryba po  bombajsku

Dzisiaj przepis, który może zachwycić kolorem. Żółta barwa tej rybki jest intensywnie  optymistyczna. W smaku jest dość wyrazista, aczkolwiek ja znowu ograniczyłam ilośc przypraw, które u mnie zazwyczaj występują na słodko. Przepis pochodzi z książki Dania pikantne wyd. Wega i jest moją propozycją do akcji Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Ryba po  bombajsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 3 małe zielone papryczki chilli, drobno  posiekane
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, zmielonej
  • 1/2 łyżeczki goździków, zmielonych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka puree z tamaryndowca
  • 170 ml oleju
  • 800 g filetów z ryby ( u mnie dorsz)
  • 310 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki listków kolendry

 125 ml oleju wymieszac z czosnkiem, chilli, przyprawami i tamaryndowcem. Filety ułożyć na płaskim talerzu i polać przygotowana marynatą. Rybe przewrócic, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Pozostały olej rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Filety smażyć porcjami, minutę z każdej strony. Wszystkie kawałki ryby ułożyć na patelni, zmniejszyc ogień i zalać pozostałą marynata i smietanką. Doprawić solą, dusic na wolnym ogniu kilka minut. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka, należy wyjąc rybę, sos pogrzewać przez kilka minut, a następnie polać nim filety. Udekorować listkami kolendry.

Smacznego:)

Kategorie przepisów