Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem
Schyłek lata to jeden z moich ulubionych okresów, jeśli brać pod uwagę ilość cudownych, dojrzałych owoców, jakich teraz cała masa.Wymieszałam to, co akurat miałam w kuchni: gruszki, jabłka i maliny, a całość doprawiłam aromatem tymianku i rozmarynu. Takie połączenie świetnie sprawdza się także w deserach z brzoskwiniami- spróbujcie koniecznie, bo zioła wspaniale wzbogacają smak deserów.
Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem
Składniki
- ciasto:
- masło - 125 g, miękkie
- cukier puder - 90 g
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 250 g
- sól - szczypta
- owocowe nadzienie:
- jabłko - 1 szt
- gruszka - 1 szt
- maliny - 1 szklanka
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1 owocu
- cukier brązowy - 2 łyżki
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- tymianek - 2 gałązki
- rozmaryn - 4 listki
- migdały - 2 łyżki
Sposób przygotowania
Ciasto: Masło i cukier zmiksuj w robocie kuchennym, na lekką masę. Wbij jajo i ubijaj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i miksuj, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Gotowe włóż do foliowego woreczka i na 30 minut schowaj do lodówki.Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok 5 mm, ułóż na papierze do pieczenia.
Owoce obierz, wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze części, skrop sokiem z cytryny- aby nie stały się ciemne. Jabłka, gruszki i malny włóż do miski, wymieszaj z cukrem oraz skrobią, dorzuć posiekane zioła.
Owoce połóż na środku rozwałkowanego ciasta, posyp migdałami. Brzegi ciasta zawiń, pozostawiając na środku wolną przestrzeń. Piecz w temp. 180oC do zarumienienia ciasta. Podawaj lekko ciepłe, np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.