Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem

Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem

Schyłek lata to jeden z moich ulubionych okresów, jeśli brać pod uwagę ilość cudownych, dojrzałych owoców, jakich teraz cała masa.Wymieszałam to, co akurat miałam w kuchni: gruszki, jabłka i maliny, a całość doprawiłam aromatem tymianku i rozmarynu. Takie połączenie świetnie sprawdza się także w deserach z brzoskwiniami- spróbujcie koniecznie, bo zioła wspaniale wzbogacają smak deserów.

Zdjęcie - Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem

Agata, 29 września 2011

Zdjęcie - Rustykalna tarta owocowa z tymiankiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Ciasto: Masło i cukier zmiksuj w robocie kuchennym, na lekką masę. Wbij jajo i ubijaj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i miksuj, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Gotowe włóż do foliowego woreczka i na 30 minut schowaj do lodówki.Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok 5 mm, ułóż na papierze do pieczenia.

Owoce obierz, wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze części, skrop sokiem z cytryny- aby nie stały się ciemne. Jabłka, gruszki i malny włóż do miski, wymieszaj z cukrem oraz skrobią, dorzuć posiekane zioła.

Owoce połóż na środku rozwałkowanego ciasta, posyp migdałami. Brzegi ciasta zawiń, pozostawiając na środku wolną przestrzeń. Piecz w temp. 180oC do zarumienienia ciasta. Podawaj lekko ciepłe, np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

Kategorie przepisów