Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik

Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik
Zdjęcie - Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Russischer Zupfenkuchen to pyszna kombinacja sernika z ciastem czekoladowym. Spód i boki ciasta stanowi ciasto czekoladowe, wnętrze wypełnia smakowity sernik, a górę wieńczą odrywane kawałeczki ciasta czekoladowego zatopione w serniku, na kształt rosyjskich wieżyczek cerkwii. Tak tłumaczy pochodzenie nazwy na swoim opakowaniu Dr. Oetker. Skąd tak naprawdę przywędrował przepis jest jednak niejasne. Bardzo popularne w Niemczech i bardzo lubiane, do kupienia niemal w każdej cukierni.
Okazuje się, że nie tylko my mamy rybę po grecku, której Grecy nie znają i ruskie pierogi nieznane w Rosji.
Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe - polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce.
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Zdjęcie - Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
325 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
200 g masła
200 g cukru pudru/ksylitolu
1 proszek do pieczenia - 2 pełne łyżeczki
1 jajko
5 łyżek kakao
Składniki na masą serową:
600 g twarogu
3 jajka
150 g śmietany kremówki
150 g cukru/ksylitolu
1 budyń waniliowy
180`C 60 minut

Wykonanie:
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, przesiane przez sitko kakao i masło pokrojone w małe kawałki, następnie wymieszać łopatką do otrzymania kruszonki. Na koniec wbić jajko i wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę. 1/4 ciasta odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na kształ koła. Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm, a resztkami po wycięciu koła wykleić rant blaszki
  • twaróg wymieszać ze śmietaną kremówką, cukrem i przesianym proszkiem budyniowym przy pomocy miksera, następnie dodawać po jednym jajku i mieszać tylko do połączenia składników
  • masę serową wylać do foremki wylepionej czekoladowym ciastem. Odłożone ciasto porwać w rękach na małe kawałki i ułożyć na górze sernika
  • piec w 180`C 60 minut
  • studzić na kratce
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów