„Ruskie” ravioli z kremowym żółtkiem
To moja wariacja na temat ruskich pierogów, zmieniłam nieco ich formę robiąc duże kwadratowe „raviolo”, do masy (obok gotowanych ziemniaków i twarogu) dodałam szczypior i podsmażoną szynkę szwardzwaldzką.
Największym jednak „wow” jest jednak dodatek żółtka. Każda porcja to porcje idealnie ugotowanego, kremowego jajka, które po przekrojeniu pierożka, spektakularnie rozlewa się po talerzu, tworząc sos idealny.
Ravioli przed podaniem skropiłam oliwą i posypałam świeżo mielonym pieprzem. To wystarcza.
Proporcje na ok. 15 dużych porcji. Można też pominąć żółtka i przygotować z przepisu klasyczne pierożki.
Składniki- ziemniaki - 1/2 kg
- twaróg - 1/4 kg
- szczypior - 3 posiekane łyżki
- szynka dojrzewająca - 4 plastry
- żółtko - 1 sztuka na każdy pierożek
- sól, pieprz - do smaku
- ciasto
- mąka pszenna - 3 szklanki
- woda - ok. 3/4 szklanki, gorąca
- olej - 2 łyżki
Z mąki, gorącej wody i oleju zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsyp mąką, lub dodaj nieco więcej wody. Zawiń w folię i odstaw na kwadrans, by odpoczęło.
Ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Obierz, razem z twarogiem utłucz na gładkie puree. Szynkę pokrój w kosteczkę, usmaż na chrupko na patelnie. Dodaj do masy ziemniaczanej razem ze szczypiorem. WYmieszaj, dopraw dos maku solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkuj. Na porcję nałóż farsz wielkości piłeczki pingpongowej.Uformuj nadzienie na kształt miseczki, w środek delikatnie wbij żółtko. Przykryj drugą porcją ciasta, dokładnie sklej brzegi (można dodatkowo posmarować brzeg jajkiem lub wodą, by się lepiej kleiło). Wytnij kształt kwadratu.
Gotuj przez ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Podawaj od razu skroponione oliwą i oprószone pieprzem.