Rurki z kremem

Rurki z kremem

Rewolucji nie będzie:) Przepis podawałam w ubiegłym roku. Mam dwie lewe ręce do wypieków. Ciasta i inne słodkie frykasy są, gdy totalna palma odbija Trufli. Rurki piekłam w lipcu.....zdjęcia już historyczne;) Przepis zaczerpnięty z galerii potraw (Hani-2). Jedynym moim dodatkiem jest polewa czekoladowa

Rurki z kremem

1/2 kg mąki pszennej

1 kostka masła

3/4 szklanki kwaśnej śmietany

1 szczypta soli

dodatkowo:

cukier do posypki

tłuszcz do wysmarowania foremek

polewa czekoladowa

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując dodatkowo mąką. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać długie paski i nawijać na wysmarowaną tłuszczem formę. Gotowe rurki obtaczać w cukrze zostawiając spodnią część bez cukru.

Piec w temperaturze 200st. aż rurki nabiorą złotego koloru.

Po wystudzeniu nabijać kremem. Gotowe rurki przyozdobić polewą czekoladową robiąc "esy floresy".

Tym razem palma odbiła na tyle, że zamiast kremu z torebki postarałam się o krem budyniowy. A potrzeba:

2 szklanki mleka

1 torebka budyniu śmietankowego

1 kostka masła

1/2 szklanki cukru (około)

Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej.

 

 

 

Zdjęcie - Rurki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rurki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rurki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów