Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
Pyszne rurki z kokosową masą twarogową oraz przełamującym jej słodycz dżemem z czarnej porzeczki, to doskonały deser dla dużych i małych łasuchów.
- 1 op. ciasta francuskiego xl
- 70 g wiórek kokosowych
- 250 g półtłustego twarogu
- 50 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 150 g śmietanki 30 %
- dżem z czarnej porzeczki
- 1 jajko
Ciasto francuskie kroimy na paseczki o szerokości około 2,5 – 3 cm. Nawijamy je na zakładkę na foremki do rurek. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Rozkładamy (na leżąco) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy ciasto z foremek. Studzimy.
Wiórki kokosowe miksujemy w rozdrabniaczu tak długo, aż zaczną zbijać się w jedną całość (początkowo powstanie z nich mączka i dopiero po dłuższym miksowaniu wydzieli się tłuszcz. Pamiętajmy o przerwach, by nie spalić blendera/rozdrabniacza).
Twaróg łączymy z kokosem, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i śmietanką. Miksujemy do powstania gęstej, jednolitej masy (nie za długo!), Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Rękaw cukierniczy rozkładamy na blacie i wkładamy do środka dżem porzeczkowy, starając się rozkładać go na połowie worka. Drugą część napełniamy masą twarogową. Przygotowaną masą napełniamy przestudzone rurki (równocześnie powinny się wyciskać obie masy – twarogowa i dżem).
Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami