Runo leśne z biszkoptem szpinakowym
Obok tego słodkiego wypieku z pewnością nikt nie przejdzie obojętnie. Połączenie szpinakowego biszkoptu, kremu śmietankowego z mascarpone i słodkich ziarenek granatu – torcik Runo Leśne to wizualny obłęd. Górna warstwa z pokruszonego biszkopta naprawdę przypomina leśny mech, ciasto wygląda istnie rustykalnie. Wyobrażam sobie je na stole podane na drewnianej desce, podczas boho przyjęcia w ogrodzie – chyba żadne inne ciasto nie pasuje tak bardzo do tego klimatu. Poniżej przedstawiam wskazówki, których musisz się trzymać żeby uzyskać jak najlepszy efekt. Sam biszkopt próbowałam upiec kilkakrotnie, po kilku modyfikacjach wreszcie udało mi się uzyskać zamierzony efekt – czyli wilgotny i zarazem pięknie wyrośnięty blat biszkoptu. Spróbuj koniecznie!
Danie: Ciasto
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 10 porcji
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 30 min.
Kalorie: 350 kcal
Ciasto szpinakowe z granatem i kremem śmietankowym. Biszkopt śmietankowy przypominający Leśny Mech ozdobiony ziarenkami granatu.
Składniki:- BISZKOPT SZPINAKOWY
4 duże jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru drobnego, do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- KREM ŚMIETANKOWY
300 g śmietanki kremówki 30 %
250 g mascarpone prosto z lodówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej
- PONADTO
1 dojrzały owoc granatu
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT SZPINAKOWY
- Zamrożony szpinak rozdrobniony musisz najpierw rozmrozić. Możesz wyjąć go z zamrażarki i pozostawić do samodzielnego rozmrożenia lub szczelnie zamknięte opakowanie ze szpinakiem włożyć do naczynia (lub zlewu) wypełnionego ciepłą wodą. Osobiście lubię ten drugi sposób, szpinak w ciepłej wodzie rozmraża się błyskawicznie. Rozmrożony szpinak zblenduj na papkę (polecam zblendować, mimo użycia gotowego szpinaku rozdrobnionego).
- Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek. Początkowo ubij same biała ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dosypuj cukier oraz dodawaj po 1 żółtku, ubijaj aż kryształki cukru całkiem się rozpłyną.
- Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, jedynie do połączenia masy. Na samym końcu dodaj szpinakową papkę i ponownie zmiksuj krótko.
- Masę szpinakową przelej na dużą tortownicę o średnicy 26 – 28 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół, bez opcji termoobiegu), piecz 25 – 30 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Równo odkrój wierzchnią warstwę biszkoptu (odkrój blat z 1/3 wysokości) i pokrusz dłońmi tworząc mech. Pozostałe 2/3 wysokości biszkoptu będzie spodem ciasta.
- KREM ŚMIETANKOWY
- Żelatynę zalej chłodną wodą, wystarczy niewielka ilość wody pozwalająca na przykrycie proszku żelatyny. Papkę pozostaw do napęcznienia na około 10 minut.
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij najlepiej mikserem na sztywno. Kiedy już śmietanka nabierze puszystości dodaj cukier puder oraz stopniowo po 1 łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Na samym końcu podgrzej napęczniałą żelatynę przez kilkanaście sekund w mikrofalówce (powinna się upłynnić ale nie zagotować). Żelatynę przelej do masy śmietankowej i zmiksuj do połączenia na wysokich obrotach miksera.
- Krem śmietankowy rozsmaruj po blacie szpinakowego biszkoptu. Na nim wyłóż pokruszoną część biszkoptu przypominającą mech. Udekoruj słodkimi ziarenkami granatu.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook