Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery

Zdjęcie - Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ze wszystkich ciastek na świecie najbardziej lubię szkocki shortbread. Tak, wiem, że tak mówię przy prawie każdych ciastkach, haha. Ale te są najcudowniejsze, najbardziej kruche, najcudowniej maślane i tak wspaniale słodko-słone. Shortbread uwielbiam za jego prostotę i szybkość przygotowania. Dlatego myślę, że to fantastyczny pomysł na własnoręcznie przygotowany prezent: zamiast tradycyjnych prostokątnych kruchych ciastek, możemy z łatwością upiec choćby takie urocze renifery aka Rudolf Czerwononosy! A i dzieciaki mogą mieć frajdę przy ich dekorowaniu. ;)

Zdjęcie - Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 8 dużych maślanych ciastek

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 8 czerwonych cukierków, np. Smarties
  • 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych
  • 1 łyżka lukru
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

* PRZYGOTOWANIE
Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Rozwałkuj je na wielkość okrągłej blaszki o średnicy 20-23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Za pomocą widelca uformuj brzegi ciasta, a nożem natnij ciastka na 8 porcji niczym pizzę, nie przecinając ich do końca (dzięki temu łatwiej będzie je potem oddzielić). Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje.
Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. ;)

PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi z precli. Możecie wypróbować. ;)
*

Zdjęcie - Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*Inspiracja: BBC goodfood.

Przepisy z tych kategorii

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
1

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Zupa z groszku łuskanego i warzyw
1

Zupa z groszku łuskanego i war…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Scotch broth – szkocki rosół z jagnięciną

Scotch broth – szkocki rosół z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paj jabłkowy
1

Paj jabłkowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lemon curd
2

Lemon curd

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Lemon Curd - genialny, prosty krem cytrynowy
1

Lemon Curd - genialny, prosty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułeczki z krzyżem
2

Bułeczki z krzyżem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną
1

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki