Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami
Tweet
No i po świętach;) Po tych kilku dniach objadania się warto troszkę ulżyć żołądkowi i zjeść coś lekkiego, najlepiej gorącą, lekką zupę. Dziś proponuję ją w stylu tajskim, z buraczkami, brokułami i pieczoną czerwoną cebulą z mlekiem kokosowym. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami
(4 porcje)
Składniki:
- 2-3 średnie buraki ćwikłowe, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, obrane przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- 2 małe lub średnie czerwone cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości
- olej rzepakowy
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 2 puszki mleka kokosowego
- szczypta chilli w proszku
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Umieść buraki w średnim garnku, dodaj czosnek i szczyptę soli, po czym wlej tylko tyle wody, aby przykryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj buraki do miękkości.
- W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Pokrojoną cebulę umieść na naoliwionej blaszce, skrop olejem i włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Czekając na buraki i cebulkę, zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę i wrzuć brokuły. Gotuj przez 3 minuty, po czym odcedź i przelej zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania dzięki czemu brokuły będą ugotowane, jednak wciąż chrupiące.
- Gdy buraki są już miękkie, dodaj mleko kokosowe i szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Następnie włóż brokuły, gotuj przez chwilę i zdejmij zupę z ognia. Dopraw sokiem z cytryny i solą, chilli i pieprzem.
- Przelej zupę do miseczek, wyłóż upieczoną cebulkę i podawaj.
Smacznego!
English version
Pink soup with roasted onions and broccoli
(4 servings)
Ingredients:
- 2-3 small to medium beets, peeled and cubed
- 2 garlic cloves, minced
- salt and pepper
- 2 small to medium red onions, peeled and quartered or cut into eighths
- canola oil
- 1 head of broccoli, cut into bite-sized florets
- 2 cans coconut milk
- pinch of chilli powder
- 1/2 lemon, juiced
Przygotowanie:
- Add beets to a medium-sized saucepan along with the garlic and a pinch of salt and barely cover with water. Bring to a boil, lower the heat and simmer until beets are tender.
- Meanwhile, preheat the oven to 180 oC. Place onions on an oiled baking sheet, lightly brush with oil and roast until golden, for about 20 minutes.
- While waiting for the beets and onions to cook, bring a large pot of well-salted water to a boil and blanch the broccoli for 3 minutes. Immediately drain and cool with cold water to stop the cooking.
- When the beets are tender, add in coconut milk and a pinch of salt, bring to a gentle boil and simmer for 3 minutes. Add in the broccoli, stir to heat it through and then remove from the heat. Squeeze lemon juice over the soup and adjust salt and chilli if needed.
- Ladle the soup into bowls and top with roasted onion wedges and serve!
Enjoy!
Drukuj buraki, chilli, danie wegetariańskie, obiad, przystawka, zupa