#Rozmyślania – Quiche z kurkami II
Dziś drugi quiche. Prawie te same składniki..a jednak inny wynik. Z dedykacją dla Juliana, który poprosił o smaczne zdjęcia:)
No bo chyba wyglądają smacznie?:)
Quiche z kurkami II
Składniki
Ciasto:
225 g mąki wrocławskiej
1/2 łyżeczki soli
2/3 kostki masła, schłodzone i pokrojone w kostkę
4 łyżki zimnej wody
łyżeczka soku z cytryny lub octu (opcjonalnie).
Nadzienie:
dwie garście kurek
1 cebula
kilka dużych łyżek fety ( z tego kartonika, a la smarowidło, około 50g)
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, gałka
kilka plastrów sera Vosges
1 prawdziwek dla ozdoby
Jak robić
Ciasto: Połącz mąkę i sól. Dodaj rozdrobnione masło. Nożem lub palcem rozetrzyj masło tak, by całość przypominały okruchy chleba. Dodaj wodę i sok lub ocet. Zagnieć na jednolitę masę. Z uformowanego ciasta, zrób płaski placek. Zawiń w folię i wstaw do lodówki. Nie więcej niż na 48h.
Nadzienie: Cebulę pokrój, wrzuć na patelnię z olejem. Następnie dodaj umyte i pokrojone kurki. Opieprz, osól.
Jak masa przestygnie, wrzuć do rozbełtanych jajek z fetą. Dodaj przyprawy.
Zakończenie: Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż ciastem formę (ciasto jest podane na dużą formę, 23 cm). Pamiętaj by boki też byłe pokryte ciastem. Ciasto przykryj folią aluminową z fasolą. Włóż do rozgrzanego piekarnika, 200 stopni. Piec około 5-7 minut. Potem zmniejsz pieczenie na 180 stopni. I piec kolejne następne 5-7 minuty.
Wyjmij ciasto, wypełnij nadzieniem i udekoruj plastrami sera Vosges i plastrami prawdziwka. Włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 34-40 minut (termoobieg: 25 minut). Tarta powinna być zarumieniona.