Rozmarynowo-miodowa panna cotta z truskawkami
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka miodu
2 łyżeczki żelatyny
szczypta soli
3 gałązki rozmarynu
.
Śmietankę zagotować z gałązkami rozmarynu. Odstawić na pół godziny.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody, tak aby napęczniała.
Śmietankę odcedzić, dodać do niej miód i sól. Podgrzać ją ponownie i rozpuścić żelatynę.
Śmietankę wlać do dwóch kubeczków. Odstawić do lodówki aby stężała.
Kubeczki z gotowym deserem zanurzyć w gorącej wodzie. Pozwoli to na jego łatwe wyjęcie.
Deser ułożyć na warstwie truskawek.
.
20 dag truskawek
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
zmielony pieprz
.
Miód wymieszać z sokiem z cytryny i rozmarynem, dodać pieprz.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plastry.
Owoce zalać zalewą. Odstawić do lodówki.