Rożki z ciasta drożdżowego z serkiem i warzywami
Rożki z ciasta drożdżowego, a właściwie z ciasta na pizzę – z serkiem i warzywami – danie, które wygląda jakby spędzało się na nim cały dzień, a w rzeczywistości jest proste i nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności. Wystarczy płat gotowego ciasta drożdżowego(użyłam gotowego ciasta na pizzę Pudliszki), metalowe rożki do pieczenia i trochę cierpliwości. Inspirację znalazłam przeglądając włoskie blogi kulinarne.
Po upieczeniu rożki wypełniłam białym serkiem wymieszanym ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Bardzo smaczna i świetnie wyglądająca przekąska na wielkanocne śniadanie – choć nie tylko… Gorąco polecam
SKŁADNIKI:
1 op. gotowego ciasta na pizzę (np. Pudliszki)
1 jajko
3 łyżki mleka
250 g białego serka (wymieszałam twaróg z homogenizowanym)
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz, zioła do smaku
do dekoracji: ogórek, rzodkiewka, szczypiorek
Ciasto na pizzę rozłóż i za pomocą noża lub radełka wytnij wzdłuż długie paski o szerokości ok. 1 cm.
Paskami owijaj rożki lub złącz 3 paski razem i zawijaj warkocz:
Warkoczami opleć dokładni metalowe rożki do pieczenia:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Wszystkie rożki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzep widelcem z dodatkiem mleka i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto na rożkach.
Wstaw do piekarnika na około 12-15 minut – do uzyskania złotego koloru.
Upieczone rożki zdejmij z metalowych foremek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekaj.
Warzywa wymieszaj dokładnie z serkiem, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Przygotowanym twarożkiem napełnij ostudzone rożki i dowolnie udekoruj.