Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa jest dobra na wszystko. Zastanawiałam się ostatnio jak wiele ma zalet. Zupa może rozgrzewać nas w jesienno zimowe dni. Może chłodzić w letnie upały. Może zwiastować wiosnę stając się coraz lżejszą. Syci, nawadnia, karmi. Inna o każdej porze roku.

5 ekologicznych marchewek
biała cebula
2 cm świeżego imbiru
szczypta chili
szklanka soku z pomarańczy
drobina skórki z pomarańczy
pół łyżeczki kurkumu
świeże oregano ( nie koniecznie)
kilka kropel ulubionej oliwy
nasiona
czarnuszka
sól do maku
Marchewkę i cebulę obrałam i pokroiłam w dość dużą kostkę. Udusiłam w garnku wraz z imbirem startym na tarce i kurkumą. Wlałam wrzątek po 3/4 wysokości naczynia i wsypałam sól. Gotowałam do miękkości warzyw. Wlałam sok z pomarańczy zgotowałam i zmiksowałam zupę. Następnie dodała przyprawy i wymieszałam, aż będzie miała swój smak. Wylałam do misek i okrasiłam oliwą, pestkami słonecznika i czarnuszką.

Kategorie przepisów