Różane pierogi z truskawkami. Najlepsze ciasto na pierogi
Sezon truskawkowy w pełni, szkoda by było nie wykorzystać truskawek do przygotowania lekkiego, smacznego obiadu. Na knedle z truskawkami zapraszam tutaj, dzisiaj na pierogi z truskawkami i w dodatku na niezwyczajne pierogi z truskawkami, bo spowite cudownym różanym aromatem. Wykorzystałam zeszłoroczny cukier różany. Posłodziłam nim truskawki w środku pierogów oraz jogurt, z którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika róża jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni.
Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają.
Składniki:
300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050)
150 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
solidna szczypta soli
Dodatkowo:
300 g truskawek
cukier różany
śmietanka lub jogurt
mus truskawkowy - opcjonalnie
Wykonanie:
- ciasto najłatwiej i najprzyjemniej jest przygotować w robocie kuchenym. Jeśli znasz dokładne proporcje mąki i wody to żaden problem. Odważone składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Owinąć w ściereczkę i zostawić na około 30 minut, by odpoczęło
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, pokroić w kostkę
- ciasto podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać kółka szklanką lub foremką. Nakładać po łyżeczce truskawek i 1/4 maleńkiej łyżeczki cukru różanego, sklejać i odkładać na ściereczkę
- pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wybierać pierogi łyżką cedzakową
- śmietankę lub jogurt wymieszać z cukrem różanym
- pierogi podawać polane różaną śmietanką i sosem truskawkowym