Różana tarta z brzoskwiniami

Różana tarta z brzoskwiniami

Zdjęcie - Różana tarta z brzoskwiniami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyszła astronomiczna jesień. Na osłodę Google przygotował urocze doodle – widzieliście je wczoraj? Z mojej strony na osłodę tarta brzoskwiniowa pachnąca różami…

Bo chociaż kocham jesień za ferię barw jakimi nas raczy, za śliwki i winogrona, za zapach palonego w kominkach torfu, za ciepłe swetry i koce, za herbatę z imbirem, za brak turystów rozjeżdżających naszą wieś, za dynię, bataty i żurawinę…, to jednak z każdym dniem ubywa słońca, a co za tym idzie, spada mi nastrój. Nie każdego roku jesień jest piękna – wrzesień póki co nie nastraja optymistycznie, raptem kilka pięknych dni się trafiło.

Sezon przeziebięń zaczyna się również we wrześniu. Wystarczy, by Króliczka wróciła do szkoły, a zaraz jakiś katar przywlokła. Dopiero przyciśnięta przeze mnie przyznała się, że nie używają w szkole mydła, bo jest… nieodkręcone. Następnego dnia po naszej rozmowie pochwaliła się, że powalczyła z tym mydłem i udało jej się odkręcić, i że teraz jest używane, bo zauważyła, że go ubywa… Niestety przeziębienia nie da się uniknąć, gdy dwoje maluchów kicha mi w twarz, upiera się przytulać i całować, a młodszy jeszcze koniecznie musi spróbować wszystkiego, co jem, bo inaczej będzie zanosił się histerycznym płaczem…

Zdjęcie - Różana tarta z brzoskwiniami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekko podziębiona nie mam ochoty włóczyć się, gdy wieje silny wiatr, za to chętnie włączam piekarnik i piekę proste ciasta. Nie przepadam za cudami typu 3 ciasta w jednym przekładane musem, kremem i galaretką z polewą. Pomijam robociznę, pomijam nawet kalorie, ale ilość fixów, mixów i barwników, które są potrzebne, by takie cudeńko wyglądało jak z cukierni, zabija całą koncepcję domowego wypieku. Domowe ciasto to placek ze śliwkami, to cynamonowe z jabłkami, to tarta dyniowa lub dzisiejsza z brzoskwiniami. Zwyczajnie, bezpretensjonalnie, bez zadęcia – po prostu jak u mamy. Takie wspomnienia dzieciństwa chcę dać moim urwisom.

Zdjęcie - Różana tarta z brzoskwiniami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

RÓŻANA TARTA Z BRZOSKWINIAMI

Spód:

  • 200 g mąki
  • 130 g masła (schłodzonego)
  • 2 ½ łyżki drobnego cukru
  • 5 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

  • 5-6 małych brzoskwiń
  • 2 jajka
  • 115 g drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 110 g masła

Zaczynamy od upieczenia kruchego spodu. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy palcami, aż powstaną drobne okruchy. Wsypujemy cukier, mieszamy. Wlewamy wodę, siekamy z mąką. Przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy, następnie formujemy z ciasta krążek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię, układamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkowujemy. Przekładamy do formy lub tortownicy o średnicy 24 cm, formując dość wysoki brzeg. Przykrywamy folią i wstawiamy ponownie do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160°C (z termoobiegiem).

Z ciasta zdejmujemy folię, przykrywamy je papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchy groch lub ceramiczne obciążniki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Usuwamy papier z grochem i wstawiamy ciasto na kolejne 10 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

Brzoskwinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę kroimy na trzy części. Układamy je na ostudzonym spodzie skórką do dołu.

Piekarnik pozostawiamy nagrzany do 160°C (z termoobiegiem). Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ręcznym mikserem ubijamy, aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Wlewamy wodę różaną i wsypujemy mąkę, wszystko razem mieszamy. W rondelku na dużym ogniu rozpuszczamy masło, gotujemy, aż zacznie się złocić, a następnie wlewamy do masy jajecznej. Ubijamy mikserem jeszcze przez minutę.

Masą jajeczną zalewamy brzoskwinie. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie przykrywamy folią i dopiekamy jeszcze przez 10-15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.

Zdjęcie - Różana tarta z brzoskwiniami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(przepis na kruchy spód mój, nadzienie z drobnymi zmianami wg „Taste” Summer 2014)

Kategorie przepisów