Roszponka z pomarańczą i orzechami
Sałatka z roszponki jest wyjatkowo łatwa,szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje.Te małe zaokraglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych,idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niz cytryna) i żelaza.Bogata w potas (ma go tyle co pomidory) ,prowitaminę A,witaminy z grupy B jest dobrym źródłem cynku,wapnia,fosforu,manganu i miedzi.Znakomita dla wszystkich liczących kalorie,bo ma 21 kcal w 100 g.Jest również niskoglikemiczna,idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko,ale jest bardzo smaczna.Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystmi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu.
Składniki:
roszponka 2-4 garście
1 pomarańcza
orzechy nerkowca lub orzeszki pini
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Wykonanie:
- sałatę umyć i wysuszyć,ewentalnie uszczyknąć pozostałe korzonki
- z całej pomarańczy dokładnie ściąć skórę z białym albedo.Następnie z pomiędzy białych błonek wycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy.Zebrać wyciekający sok
- oliwę,ocet, miód i sok z pomarańczy wymieszać na jednolitą emulsję.Doprawić szczyptą soli
- sałate ułożyć na talerzykach,przybrać filecikami pomarańczy i orzechami.Polać winegretem. Podawać