Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii

Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii
Zdjęcie - Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Roszponkę spośród innych sałat wyróżniają maleńkie listki. Niech rozmiar listków Cię nie zwiedzie, bo ta najmniejsza z sałat zawiera 3 do 4 więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata masłowa. Wyróżnia ją delikatny, orzechowy smak i 21 kcal w 100 g, bo tak jak wszystkie sałaty i roszponka jest niskokaloryczna.
Warto po nią sięgnąć, szczególnie teraz, bo idealna jest na wiosenne przesilenie - oczyści i odkwasi organizm. Ponadto osoby, które jedzą dużo liściastych warzyw są szczupłe, mają ładną cerę i rzadziej chorują. Surówka ładnie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna. Smak lekko kwaśnego winegretu przełamują słodkie winogrona, a orzeszki zadbały o chrupiacą teksturę.

Zdjęcie - Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
1 op. roszponki
2 garście ciemnych winogron bezpestkowych
orzeszki pinii
3 łyżki oliwy, oleju
1 łyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
  • sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii
  • oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny, raczej lekko kwaśny
  • sałatę rozłożyć na talerzykach, polać winegretem, rozłożyć przecięte na pół winogrona i posypać orzeszkami pinii
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów