Rosyjskie bliny z malinami

Przygotowania do świąt, pochłonęły mnie tak bardzo, że nie wystarcza mi czasu na inne rzeczy. Dlatego kiedy  między myciem okien a planowaniem świątecznych zakupów trzeba było zrobić coś do jedzenia przypomniałam sobie o przepisie na bliny, który znalazłam w książce Kuchnia rosyjska z cyklu Podróże kulinarne. Przepis jest szybki i smaczny i kolejny raz przekonałam się jakim błogosławieństwem są mrożone owoce. Przy okazji mogę po raz ostatni dołączyć do akcji Z widelcem po Europie.

Zdjęcie - Rosyjskie bliny z  malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 dag malin (mogą byc mrożone)
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 125 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Z białek ubić sztywna pianę, dosypac cukier zwykły i waniliowy. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Żółtka połączyć z mlekiem, sola i mąką. Do masy dodać maliny i dokładnie wymieszać.

Bliny smażyć partiami na gorącym tłuszczu przez ok. 2 minuty. Posypać je cukrem, przewrócić na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Gotowe bliny można posypać cukrem pudrem, ja podałam z sosem malinowym. Na ciepło są pyszne.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy