Rosyjskie bliny z malinami
Przygotowania do świąt, pochłonęły mnie tak bardzo, że nie wystarcza mi czasu na inne rzeczy. Dlatego kiedy między myciem okien a planowaniem świątecznych zakupów trzeba było zrobić coś do jedzenia przypomniałam sobie o przepisie na bliny, który znalazłam w książce Kuchnia rosyjska z cyklu Podróże kulinarne. Przepis jest szybki i smaczny i kolejny raz przekonałam się jakim błogosławieństwem są mrożone owoce. Przy okazji mogę po raz ostatni dołączyć do akcji Z widelcem po Europie.
Składniki:
- 30 dag malin (mogą byc mrożone)
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 125 g mąki
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
Z białek ubić sztywna pianę, dosypac cukier zwykły i waniliowy. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Żółtka połączyć z mlekiem, sola i mąką. Do masy dodać maliny i dokładnie wymieszać.
Bliny smażyć partiami na gorącym tłuszczu przez ok. 2 minuty. Posypać je cukrem, przewrócić na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Gotowe bliny można posypać cukrem pudrem, ja podałam z sosem malinowym. Na ciepło są pyszne.
Smacznego:)