Rosół


Dzisiaj przepis na najpopularniejszą zupę w Polsce, czyli tradycyjny, domowy rosół. Można go przygotować z mięsa jednego gatunku, tutaj przypominam przepis na nieco lżejszy rosół drobiowy – klik, można też ugotować go z mięsa mieszanego, czyli na przykład drobiu, u mnie jest kurczak i indyk oraz wołowiny. Taki rosół jest bardziej aromatyczny. Sekretem udanego rosołu są składniki dobrej jakości (dobrze więc wybrać się do sprawdzonego rzeźnika) i czas. Dobry rosół gotuje się powoli, powinien tylko pyrkać a nie mocno bomblować. Wówczas będzie klarowny i pełen smaku. Podajemy go z kluskami lub makaronem, z dodatkiem marchewki z rosołu i odrobiną posiekanej natki. Wspaniale rozgrzeje, doda sił i będzie dobrą bazą do przygotowania innych, smacznych zup. Można go mrozić używając specjalnych woreczków strunowych do mrożenia.


Zdjęcie - Rosół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DOMOWY ROSÓŁ


Składniki :
1 korpus z kurczaka
2 uda z kurczaka
1 szyja indycza
500 g wołowiny (pręga lub szponder)
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
¼ selera
1 por
1 cebula
2 gałązki natki pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
4 litry wody


Jak zrobić domowy rosół :
Do dużego garnka wlać 4 litry zimnej wody. Włożyć całe mięso. Wstawić na palnik. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, zszumować i gotować przez 1 godzinę. Przygotować warzywa : marchew, korzeń pietruszki, seler, por i cebulę obrać. Z pora odciąć liście. Cebulę opalić : przeciąć na pół, położyć na patelni, wstawić na palnik. Kiedy cebula dobrze się zarumieni ściągnąć ją z patelni. Warzywa dodać do mięsa, dodać też gałązki natki pietruszki, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu oraz 1 ½ łyżki soli. Gotować pod częściowo uchyloną pokrywką, na małym ogniu przez kolejne 1 ½ - 2 godzin (lub dłużej, do miękkości mięsa wołowego). Rosół ma lekko pyrkać a nie mocno się gotować. Pod koniec posmakować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą.

Przepisy z tych kategorii

Węgierska zupa gulaszowa
1

Węgierska zupa gulaszowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa dyniowo-bananowa
1

Zupa dyniowo-bananowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pikantny kapuśniak z soczewicą

Pikantny kapuśniak z soczewicą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z kalafiora
1

Krem z kalafiora

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Pikantny kapuśniak z soczewicą

Pikantny kapuśniak z soczewicą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z kalafiora
1

Krem z kalafiora

Asik Asik
Moja kraina smaków

Zupa z grzybów leśnych
4

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Botwinka z pieczonymi burakami
2

Botwinka z pieczonymi burakami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia