Rosół


Dzisiaj przepis na najpopularniejszą zupę w Polsce, czyli tradycyjny, domowy rosół. Można go przygotować z mięsa jednego gatunku, tutaj przypominam przepis na nieco lżejszy rosół drobiowy – klik, można też ugotować go z mięsa mieszanego, czyli na przykład drobiu, u mnie jest kurczak i indyk oraz wołowiny. Taki rosół jest bardziej aromatyczny. Sekretem udanego rosołu są składniki dobrej jakości (dobrze więc wybrać się do sprawdzonego rzeźnika) i czas. Dobry rosół gotuje się powoli, powinien tylko pyrkać a nie mocno bomblować. Wówczas będzie klarowny i pełen smaku. Podajemy go z kluskami lub makaronem, z dodatkiem marchewki z rosołu i odrobiną posiekanej natki. Wspaniale rozgrzeje, doda sił i będzie dobrą bazą do przygotowania innych, smacznych zup. Można go mrozić używając specjalnych woreczków strunowych do mrożenia.


Zdjęcie - Rosół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DOMOWY ROSÓŁ


Składniki :
1 korpus z kurczaka
2 uda z kurczaka
1 szyja indycza
500 g wołowiny (pręga lub szponder)
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
¼ selera
1 por
1 cebula
2 gałązki natki pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
4 litry wody


Jak zrobić domowy rosół :
Do dużego garnka wlać 4 litry zimnej wody. Włożyć całe mięso. Wstawić na palnik. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, zszumować i gotować przez 1 godzinę. Przygotować warzywa : marchew, korzeń pietruszki, seler, por i cebulę obrać. Z pora odciąć liście. Cebulę opalić : przeciąć na pół, położyć na patelni, wstawić na palnik. Kiedy cebula dobrze się zarumieni ściągnąć ją z patelni. Warzywa dodać do mięsa, dodać też gałązki natki pietruszki, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu oraz 1 ½ łyżki soli. Gotować pod częściowo uchyloną pokrywką, na małym ogniu przez kolejne 1 ½ - 2 godzin (lub dłużej, do miękkości mięsa wołowego). Rosół ma lekko pyrkać a nie mocno się gotować. Pod koniec posmakować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą.

Przepisy z tych kategorii

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Krem z brukselki z fetą
1

Krem z brukselki z fetą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zero Waste w garnku czyli  Zupa kapuściano-pomidorowa

Zero Waste w garnku czyli Zup…

figmara figmara
figowe smaki

Krem z jabłek i brukselki
1

Krem z jabłek i brukselki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krem z zielonych warzyw i konopi

Krem z zielonych warzyw i kono…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa gołąbkowa
3

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa jarzynowa z pulpetami
2

Zupa jarzynowa z pulpetami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa selerowa
1

Zupa selerowa

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami
2

Barszcz czerwony na zakwasie z…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zdrowa zupa z ogórków kiszonych
2

Zdrowa zupa z ogórków kiszonyc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj