Rosół


Dzisiaj przepis na najpopularniejszą zupę w Polsce, czyli tradycyjny, domowy rosół. Można go przygotować z mięsa jednego gatunku, tutaj przypominam przepis na nieco lżejszy rosół drobiowy – klik, można też ugotować go z mięsa mieszanego, czyli na przykład drobiu, u mnie jest kurczak i indyk oraz wołowiny. Taki rosół jest bardziej aromatyczny. Sekretem udanego rosołu są składniki dobrej jakości (dobrze więc wybrać się do sprawdzonego rzeźnika) i czas. Dobry rosół gotuje się powoli, powinien tylko pyrkać a nie mocno bomblować. Wówczas będzie klarowny i pełen smaku. Podajemy go z kluskami lub makaronem, z dodatkiem marchewki z rosołu i odrobiną posiekanej natki. Wspaniale rozgrzeje, doda sił i będzie dobrą bazą do przygotowania innych, smacznych zup. Można go mrozić używając specjalnych woreczków strunowych do mrożenia.


Zdjęcie - Rosół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DOMOWY ROSÓŁ


Składniki :
1 korpus z kurczaka
2 uda z kurczaka
1 szyja indycza
500 g wołowiny (pręga lub szponder)
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
¼ selera
1 por
1 cebula
2 gałązki natki pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
4 litry wody


Jak zrobić domowy rosół :
Do dużego garnka wlać 4 litry zimnej wody. Włożyć całe mięso. Wstawić na palnik. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, zszumować i gotować przez 1 godzinę. Przygotować warzywa : marchew, korzeń pietruszki, seler, por i cebulę obrać. Z pora odciąć liście. Cebulę opalić : przeciąć na pół, położyć na patelni, wstawić na palnik. Kiedy cebula dobrze się zarumieni ściągnąć ją z patelni. Warzywa dodać do mięsa, dodać też gałązki natki pietruszki, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu oraz 1 ½ łyżki soli. Gotować pod częściowo uchyloną pokrywką, na małym ogniu przez kolejne 1 ½ - 2 godzin (lub dłużej, do miękkości mięsa wołowego). Rosół ma lekko pyrkać a nie mocno się gotować. Pod koniec posmakować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą.

Przepisy z tych kategorii

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą

Jarzynowa z młodą kapustą i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Żur zalewajka

Żur zalewajka

figmara figmara
figowe smaki

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Krem z jabłek i brukselki
1

Krem z jabłek i brukselki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zimowa herbata z rumem
1

Zimowa herbata z rumem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem
1

Rozgrzewająca herbata z czerwo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj