Roladki ze schabu nadziewane fasolką
- 3/4 kg schabu bez kości (w plastrach)
- 20 dag mrożonej żółtej fasolki
- 8 cienkich plastrów szynki długodojrzewającej
- 8 plastrów żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Dodatkowo:
- wykałaczki lub patyczki
- 1/3 szklanki oleju do smażenia
Jeżeli mamy do dyspozycji solidną porcję schabu na obiad, a już przejadły nam się zwykłe schabowe - proponuję zapiekane roladki nadziewane żółtą fasolką szparagową, szynką i żółtym serem. Danie wyśmienicie smakuje z dodatkiem gotowanej marchewki i młodych ziemniaczków z koperkiem:)
Żółtą fasolkę ugotować do średniej miękkości.
Plastry schabu położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić płaską stroną tłuczka na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa doprawić pieprzem i solą (ale nie dużo, bo szynka jest słona). Na każdym plastrze schabu położyć kawałek masła, plaster szynki, ser i po 6-7 strączków fasolki. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Roladki krótko obsmażyć na gorącym oleju, do momentu aż zrumienią się ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 40 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby roladki ładnie się przyrumieniły.
Podawać zaraz po upieczeniu.
Źródło: mniammniam.com