Roladki z kurczaka z boczkiem i mozzarellą
Pomysł zainspirowany przepisem z Filozofii Smaku. Połączenie mozzarelli i musztardy tak mnie zaintrygowało, że musiałam to zrobić. Pomysł świetny i wychodzi naprawdę smaczne danie.
SKŁADNIKI:
2 duże piersi z kurczaka
1 kulka mozzarelli
6 plastrów boczku wędzonego
2 łyżki musztardy francuskiej
1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
sól, pieprz do smaku
Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż i delikatnie rozbić tłuczkiem. Posmarować wewnątrz musztardą francuską.
Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na filecie. Zwinąć w roladę, jeśli trzeba lekko spiąć wykałaczką. Lekko posolić i popieprzyć. Roladę obwinąć wkoło plastrami boczku.
Patelnie rozgrzać i ułożyć rolady. Olej jest niepotrzebny, gdyż tłuszcz wytopi sie z boczku. Rolady obsmażyć ze wszystkich stron, dodać wino i dusić pod przykryciem około 25 minut.
Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną(ja tego nie robiłam)