Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą
Sezon na czereśnie trwa w najlepsze! Zaś ja kolejny raz postanowiłem Was trochę zaskoczyć i podać je w formie wytrawnej jako dodatek do mięsa. Słodkie czereśnie, przełamałem różowym octem balsamicznym oraz odrobiną chili. To sprawia, że świetnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam do gotowania! ;)
*
SKŁADNIKI
Roladki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 kostka sera camembert
- świeży lub suszony rozmaryn
- 100 g orzechów laskowych
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka wykałaczek
Polenta:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 4 szklanki wody
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ kostki bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 100 g tartego parmezanu
Sos czereśniowy:
- 2 szklanki drylowanych czereśni
- 4 łyżki kirschu
- 4 łyżki różowego octu balsamicznego
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- ¼ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki do podania
* PRZYGOTOWANIE Polenta W garnku zagotuj wodę z solą, bulionem, masłem i kurkumą. Do gotującej się wody wsypuj stopniowo kaszkę, cały czas mieszając. Gotuj prze około 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj otarty parmezan i wymieszaj. Gorącą polentę przełóż do małej keksówki, posmarowanej uprzednio odrobiną masła. Odstaw na minimum 30 minut. Przed podaniem, polentę krój na plastry i grilluj z obu stron na suchej patelni.
Roladki Filety umyj i oczyść, następnie przekrój wzdłuż na dwie lub trzy części. Rozbij je tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz z jednej strony, a następnie posyp rozmarynem. Camembert podziel na kawałki. Na środek każdego przygotowanego filetu połóż kawałek sera, a następnie zawiń roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką. Orzechy utłucz tłuczkiem lub wałkiem, a następnie każdą roladę w nich obtocz. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Sos czereśniowy Do rondla lub dużej patelni wsyp czereśnie. Wlej ocet oraz kirsch, wrzuć anyż, cynamon i płatki chili. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż czereśnie zmiękną. Wyjmij anyż i cynamon. Skrobię rozrób w 2 łyżkach wody i wlej na patelnię. Mieszając, gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Sos podawaj na ciepło z upieczonymi roladkami oraz grillowaną polentą. Danie posyp również odrobiną pietruszki.
*