Roladki z halibuta z kremem brokułowym
Pomysł na lekkie, zdrowe danie z rybą. Błyskawiczne w wykonaniu i prezentujące się bardzo efektownie. Potrawa ta przypadnie do gustu osobom dbającym o linię. Monotonia brokułu przełamana została orzechami włoskimi, prażonymi migdałami oraz pikantnym chili.
- 500 g filetów z halibuta
- 1 mały brokuł
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka natki pietruszki
- olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- pół szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki płatków migdałów
- suszone chili
- sól, pieprz
Brokuł podzielony na mniejsze cząstki wrzucamy do gotującej się wody na 4-5 min. Wyjmujemy i od razu wstawiamy do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Odsączamy. 1/4 ugotowanego brokułu wrzucamy do blendera wraz z orzechami i natką pietruszki, miksujemy krótko na wolnych obrotach - pulsacyjnie, aby nie rozdrobnić za bardzo.
Filet przekrawamy wzdłuż, delikatnie solimy i skrapiamy olejem smakowym. Na górę wykładamy farsz brokułowo-orzechowy i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pozostałe różyczki brokułu wraz z bulionem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i zmielonymi płatkami chili.
Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zaczną lekko brązowieć.
Na talerze wykładamy krem, posypujemy uprażonymi migdałami i dodajemy rybne roladki.
Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.