Roladki z dorsza na ostro z pieczonymi pomidorami

Roladki z dorsza na ostro z pieczonymi pomidorami
Zdjęcie - ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zapraszam na pyszną rybkę, jedną w moich ulubionych, czyli dorsza.

Niesamowicie smaczna, nie droga i dietetyczna.

Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi tajskimi smakami.

Dodatek chili, imbiru, galangalu, trawy cytrynowej i innych aromatycznych przypraw sprawia, że zyskuje niesamowity smak i aromat, ale również nakręca się przemiana materii.

Pieczone pomidorki to taka kropka nad I, która świetnie komponuje się z całością.

Świetnym dodatkiem jest tutaj ryż albo opiekane ziemniaczki.

Koniecznie wypróbujcie!

Gwarantuję, że będziecie oblizywać się ze smakiem, tak jak ja!

   Zdjęcie - ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:
( 1 porcja )

* filet z dorsza – 1 szt

PRZYPRAWY:

* limonka 
* korzeń galangalu
* korzeń imbiru
* trawa cytrynowa
* sos sojowy
* cukier trzcinowy
* cebula dymka / zielona część
* papryczka chili
* sól , pieprz

DODATKOWO:

* pomidory koktajlowe
* świeży ogórek , groszek zielony

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy odrobiną soku z limonki i sosu sojowego i nacieramy zmiażdżonym imbirem, korzeniem galangalu, trawą cytrynową, odrobiną cukru trzcinowego i pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut.

Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką.

Obok układamy pomidorki koktajlowe i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut.

Podajemy gorące ze świeżym ogórkiem i zielonym groszkiem – w razie potrzeby doprawiamy do smaku!

Smacznego!

Zdjęcie - ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów