Roladki z dorsza na ostro z pieczonymi pomidorami
Dziś zapraszam na pyszną rybkę, jedną w moich ulubionych, czyli dorsza.
Niesamowicie smaczna, nie droga i dietetyczna.
Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi tajskimi smakami.
Dodatek chili, imbiru, galangalu, trawy cytrynowej i innych aromatycznych przypraw sprawia, że zyskuje niesamowity smak i aromat, ale również nakręca się przemiana materii.
Pieczone pomidorki to taka kropka nad I, która świetnie komponuje się z całością.
Świetnym dodatkiem jest tutaj ryż albo opiekane ziemniaczki.
Koniecznie wypróbujcie!
Gwarantuję, że będziecie oblizywać się ze smakiem, tak jak ja!
SKŁADNIKI:
( 1 porcja )
* filet z dorsza – 1 szt
PRZYPRAWY:
* limonka
* korzeń galangalu
* korzeń imbiru
* trawa cytrynowa
* sos sojowy
* cukier trzcinowy
* cebula dymka / zielona część
* papryczka chili
* sól , pieprz
DODATKOWO:
* pomidory koktajlowe
* świeży ogórek , groszek zielony
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy odrobiną soku z limonki i sosu sojowego i nacieramy zmiażdżonym imbirem, korzeniem galangalu, trawą cytrynową, odrobiną cukru trzcinowego i pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut.
Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką.
Obok układamy pomidorki koktajlowe i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut.
Podajemy gorące ze świeżym ogórkiem i zielonym groszkiem – w razie potrzeby doprawiamy do smaku!
Smacznego!