ROLADKI WIEPRZOWE NADZIEWANE FETĄ W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU

ROLADKI WIEPRZOWE NADZIEWANE FETĄ W SOSIE Z ZIELONEGO  PIEPRZU

 Nie lubię dni, w których nachodzi mnie smak na coś zupełnie niezdefiniowanego, a jednocześnie zupełnie nie mam ochoty na dotychczas podawane potrawy. Jednakże te dni są zazwyczaj najbardziej twórczymi kulinarnie i zdarza się, że w wyniku tej frustracji powstają dania, które na stałe wpisują się jako ulubione dania w moim domu. To danie zdecydowanie przypadło nam do gustu. Jest bardzo aromatyczne, mięsne, sycące. Feta idealnie przełamuje ostry smak zielonego pieprzu a schab, kruchy i soczysty, od marynowania w mleku, oszałamiająco pasuje do całości. Bardzo i zdecydowanie polecam.

Zdjęcie - ROLADKI WIEPRZOWE NADZIEWANE FETĄ W SOSIE Z ZIELONEGO  PIEPRZU  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 3 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 1h plus czas marynowania mięsa od 2-12h

SKŁADNIKI:

  • 3 plastry schabu
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 plastry sera feta
  • 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  • 80ml śmietanki
  • 3 łyżki mąki
  • ½ kostki bulionowej drobiowej
  • 150ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Najlepiej dzień przed podaniem obiadu (lub kilka godzin) rozbić plastry schabu tłuczkiem możliwie jak najcieniej, umieścić w misce, zalać mlekiem i odstawić do lodówki.

2. W dzień podania opłukujemy mięso z mleka, doprawiamy solą i pieprzem, na środku umieszczamy spory plaster fety i zawijamy jak o tutaj.

3. Gotowe roladki umieszczamy na naczyniu żaroodpornym.

Zdjęcie - ROLADKI WIEPRZOWE NADZIEWANE FETĄ W SOSIE Z ZIELONEGO  PIEPRZU  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Następnie do naczynia blendera wrzucamy śmietankę, wodę, kostkę bulionową, mąkę, szczyptę soli i ziarna zielonego pieprzu i blendujemy niezbyt dokładnie – kilka sekund.

5. Następnie tak przygotowany sos przelewamy do garnka i zagotowujemy ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Będzie bardzo gęsty ale tak właśnie musi być ponieważ gdy mięso puści soki sos bardzo się rozrzedzi i wówczas będzie w sam raz.

6. Surowe roladki zalewamy sosem. Naczynie żaroodporne nakrywamy pokrywką i wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 225st na 50minut.

Zdjęcie - ROLADKI WIEPRZOWE NADZIEWANE FETĄ W SOSIE Z ZIELONEGO  PIEPRZU  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami u nas dodatkowo z buraczkami.

Smacznego!

Kategorie przepisów