ROLADKI WIEPRZOWE NADZIEWANE FETĄ W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU
Nie lubię dni, w których nachodzi mnie smak na coś zupełnie niezdefiniowanego, a jednocześnie zupełnie nie mam ochoty na dotychczas podawane potrawy. Jednakże te dni są zazwyczaj najbardziej twórczymi kulinarnie i zdarza się, że w wyniku tej frustracji powstają dania, które na stałe wpisują się jako ulubione dania w moim domu. To danie zdecydowanie przypadło nam do gustu. Jest bardzo aromatyczne, mięsne, sycące. Feta idealnie przełamuje ostry smak zielonego pieprzu a schab, kruchy i soczysty, od marynowania w mleku, oszałamiająco pasuje do całości. Bardzo i zdecydowanie polecam.
Ilość: dla 3 osób
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 1h plus czas marynowania mięsa od 2-12h
SKŁADNIKI:
- 3 plastry schabu
- Sól
- Pieprz
- 3 plastry sera feta
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu z zalewy
- 80ml śmietanki
- 3 łyżki mąki
- ½ kostki bulionowej drobiowej
- 150ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Najlepiej dzień przed podaniem obiadu (lub kilka godzin) rozbić plastry schabu tłuczkiem możliwie jak najcieniej, umieścić w misce, zalać mlekiem i odstawić do lodówki.
2. W dzień podania opłukujemy mięso z mleka, doprawiamy solą i pieprzem, na środku umieszczamy spory plaster fety i zawijamy jak o tutaj.
3. Gotowe roladki umieszczamy na naczyniu żaroodpornym.
4. Następnie do naczynia blendera wrzucamy śmietankę, wodę, kostkę bulionową, mąkę, szczyptę soli i ziarna zielonego pieprzu i blendujemy niezbyt dokładnie – kilka sekund.
5. Następnie tak przygotowany sos przelewamy do garnka i zagotowujemy ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Będzie bardzo gęsty ale tak właśnie musi być ponieważ gdy mięso puści soki sos bardzo się rozrzedzi i wówczas będzie w sam raz.
6. Surowe roladki zalewamy sosem. Naczynie żaroodporne nakrywamy pokrywką i wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 225st na 50minut.
7. Podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami u nas dodatkowo z buraczkami.
Smacznego!