Roladki schabowe z suszoną śliwką

Roladki schabowe z suszoną śliwką

Smaczne mięsko z dodatkiem słodkiej, suszonej śliwki. Świetne na codzienny posiłek jak i na weekendowy obiad w większym gronie, polecam :)


Zdjęcie - Roladki schabowe z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 10 sztuk:
  • ok. 700 g schabu
  • 20 suszonych śliwek
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • ostra musztarda
  • sól, pieprz
  • jajko i bułka tarta na panierkę

Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów, następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć delikatnie z obu stron solą i pieprzem. Mięso z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy, na nim położyć plasterek boczku oraz 2 śliwki, boki schabu złożyć do środka i zawinąć w rulonik. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć pod przykryciem na złoto z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać na ciepło, np. z ziemniaczkami i surówką z kapusty.

Zdjęcie - Roladki schabowe z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów