Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym

Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym

Mój mąż po zjedzonym obiedzie powiedział: „Dawno już żaden obiad nie smakował mi tak bardzo”. Domyślam się, że to zasługa tego, że dawno już nie przygotowywałam nic ze schabu, ale…. miałam też wyjątkowo dobre mięso. Rozdzieliłam je na kilka obiadów i każdy wyszedł przepyszny.

Początkowo miałam zrobić tradycyjne schabowe po mazursku, czyli panierowane roladki ze schabu z jajecznym farszem, ale mąż zasugerował, że ma ochotę na roladki w sosie. No i zrobiłam w sosie i to był strzał w dziesiątkę! Roladki wyszły pyszne, mięciutkie, a sos doskonale komponował się z mięsem i resztą składników. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Pycha!

Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skłdniki na roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym:

  • 3-4 plastry schabu
  • 3-4 jajka
  • 100 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 300 ml bulionu (u mnie warzywny)
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mielona papryka
  • imbir
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Jak przygotowac roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym?

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę. Łączymy z posiekanymi jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku mielonym imbirem i szczyptą pieprzu, mieszamy.

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem.

Na każdym płacie mięsa rozprowadzamy jajeczno-szynkowy farsz. Zwijamy ściśle w roladkę.

Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oliwy, dodajemy roladki, smażymy. Dokładamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula zmięknie, a mięso straci różowy kolor i delikatnie zarumieni się ze wszystkich stron. Wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy i delikatnie oprószamy mięso i sos mieloną papryką. Dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (około godziny lub dłużej, wg potrzeby).

Na koniec sos zagęszczamy zasmażką: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy do sosu i przez chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów