Roladki drobiowe z warzywami, zawinięte boczkiem
Składniki:
- 700 gramów mielonego mięsa z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 11 plastrów wędzonego boczku
- 4 duże pieczarki
- olej Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oleju Kujawski 3 ziarna podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Farsz warzywny dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy papryką słodką, ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy dłońmi.
Formujemy niewielkie roladki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem boczku. Układamy w naczyniu do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra dół termoobieg przez 25 minut.