Roladki drobiowe z naleśnikiem
- 4 pojedyncze filety z kurczaka (po około 10 dag każdy)
- 20 dag sera żółtego
- 25 dag pieczarek
- 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka śmietany 18%
- jajko
- sól, pieprz
- 4 słone naleśniki
- majonez
Marynata do mięsa:
- olej
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis!
Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym. Odstawić.
Usmażyć 4 małe słone naleśniki wg własnego ulubionego przepisu.
Teraz czas na farsz do naleśników. 10 dag pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać.
Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek. 1 cebulę pokroić w piórka a15 dag pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia.
Teraz składamy w całość nasze roladki. Naleśniki posmarować majonezem (fot.1), następnie położyć porcję mięsa mielonego (fot.2), posypać serem żółtym (fot.3) (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4).
Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5).
Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6).
Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7). Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony (fot.8). Włożyć do naczynia do zapiekania (fot.9), posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut.
Źródło: Kuchnia Broni