Roladki ciasta filo z twarogiem i rukolą
Ciasto filo nie jest zbyt popularne w naszej kuchni, a szkoda, bo to bardzo fajny, uniwersalny produkt. Możecie kupić je w delikatesach w formie mrożonej lub chłodzonej.
Płaty ciasta należy posmarować roztopionym masłem, a następnie np. nadziać. Jest na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzi się w wersji tak słodkiej, jak i wytrawnej.
Dziś „paluszki” z ciasta filo nadziałam masą z twarogu, pikantnej rukoli i wiosennej dymki. To naprawdę pyszne połączenie!
Proporcje na ok.10 szt
Składniki- twaróg - 300 g (w kostce)
- rukola - 2 garści
- ricotta - 2 łyżki
- dymka - 2 szt (ze szczypiorem) lub 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- jajko - 1 szt
- masło - ok. 50 g
- sól, pierz - do smaku
Masło roztop, przestudź.
Twaróg wymieszaj z jajkiem, ricotta, posiekaną rukolą i szczypiorkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Arkusze ciast filo pokrój na mniejsze prostokąty.
Porcję ciast wielkości ok.A4 posmaruj pędzelkiem masłem, nałóż drugi, taki sam kawałek. U góry kawałka połóż porcję nadzienia. Zawiń górny ran, oraz boku, zwiń jak naleśnik (zdjęcia powyżej).
Wierch posmaruj ponownie masłem.
Roladki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC (aż ciasto się zarumieni). Po wyjęciu z pieca, przełóż porcje od razu na kratkę, aby się ostudziły.