Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru

Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru
Zdjęcie - Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2x500 g piersi z indyka, bez kości i skóry
  • 700 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • 1 i ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki cydru
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie

Ustaw piekarnik go na 180°C. Umieść dynię na blaszce, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 min. Zmiksuj dynię blenderem na gładkie puree. Wmieszaj orzechy włoskie i dopraw. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200°C.


Rozbij piersi z indyka tłuczkiem do grubości 0,5 cm i dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Wyłóż nadzienie dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem.


Na patelni żaroodpornej rozgrzej olej i obsmaż rulony z każdej strony do zarumienienia. Następnie wlej cydr i ¼ szklanki bulionu drobiowego i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 min, aż rolada będzie gotowa. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni, przełóż je wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego.


Po upieczeniu przełóż rolady na talerz i przykryj folią aluminiową. W miseczce wymieszaj trzepaczką bulion z mąką i wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje i dopraw. Pokrój rolady na plastry i podawaj z sosem.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów