Rolada naleśnikowa


Składniki:
- 3 duże jajka
- 170 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 60 g liści szpinaku
- 100 g cukinii
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 100 g sera feta
- 50 g pomidorów suszonych z oleju

Sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do piekarnika wkładamy dużą blaszkę o wym: 40×37 cm. Nagrzewamy piekarnik z blaszką w środku do 200*C góra- dół.
Mleko, jajka, sól, proszek do pieczenia i mąkę oraz olej Kujawski z ziołami miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 min.
Papryki i pomidory suszone kroimy w cienkie paski, cukinię kroimy w talarki.
Ostrożnie wyciągamy blaszkę z piekarnika, układamy papier do pieczenia i wylewamy ciasto naleśnikowe. Na całej powierzchni układamy warzywa. Posypujemy serem feta.
Wkładamy naleśnik do piekarnika i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie wyjmujemy naleśnik, a następnie zwijamy roladę (ostrożnie gorące). Kroimy jeszcze ciepły naleśnik na kawałki.
Składniki na sos wymieszać dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Roladę naleśnikową podawać z sosem czosnkowym
