Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna.
Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach...smak i kolor, naprawdę polecam!
Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości.
WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA!
Składniki na ciasto:
4 jajka L
100 g cukru/ksylitolu
120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego
1/2 słoiczka ulubionego dżemu
Dodatkowo:
posiekane orzechy laskowe
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Do lśniącej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec przy użyciu szpatułki delikatnie, by nie zniszczyć struktury piany wmieszać zmielone orzechy. Rozsmarować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut
- upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Oddstawić do przestudzenia
- serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. Na koniec dodać alkohol i kakao przesiane przez sitko
- rozwinąć roladę. Posmarować dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć w folię spożywczą i odstawić, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce do stężenia kremu
- śmietanę kremówkę zagotować w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi