Rolada naleśnikowa

Rolada naleśnikowa
Zdjęcie - Rolada naleśnikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 60 g liści szpinaku
  • 100 g cukinii
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • 100 g sera feta
  • 50 g pomidorów suszonych z oleju
Zdjęcie - Rolada naleśnikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do piekarnika wkładamy dużą blaszkę o wym: 40×37 cm. Nagrzewamy piekarnik z blaszką w środku do 200*C góra- dół.

Mleko, jajka, sól, proszek do pieczenia i mąkę oraz olej Kujawski z ziołami miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 min.

Papryki i pomidory suszone kroimy w cienkie paski, cukinię kroimy w talarki. 

Ostrożnie wyciągamy blaszkę z piekarnika, układamy papier do pieczenia i wylewamy ciasto naleśnikowe. Na całej powierzchni układamy warzywa. Posypujemy serem feta.

Wkładamy naleśnik do piekarnika i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie wyjmujemy naleśnik, a następnie zwijamy roladę (ostrożnie gorące). Kroimy jeszcze ciepły naleśnik na kawałki.

Składniki na sos wymieszać dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Roladę naleśnikową podawać z sosem czosnkowym

Zdjęcie - Rolada naleśnikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów