Rolada biszkoptowa z kremem jeżynowym
Rolada biszkoptowa to rewelacyjnie szybki deser. Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe przełożone aksamitym kremem jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać bez trudu. Zamiast białej mąki pszennej roladę upiekłam z mąki orkiszowej, dlatego by ładnie wyrosła dodałam asekuracyjnie proszek do pieczenia. Jeśli użyjesz lekkiej białej mąki pszennej proszek po prostu pomiń. Goście na pewno poproszą o dokładkę!
Składniki na roladę:
3 jajka L
50 g mąki orkiszowj jasnej 630
50 g mączki kukurydzianej-Mondaminy
60 g ksylitolu lub cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na krem :
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 łyżki ksylitolu
3 listki żelatyny
300 g jeżyn+ 1 łyżka cukru na
200 g puree z jeżyn
100 g jeżyn dodatkowo
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszysty biały kogel-mogel. Dodać do masy jajecznej przesianą przez sitko mąkę w trzech ratach, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ( 30x40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w 200`C
- upieczone ciasto przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć, a gorącą roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia
- 300 g jeżyn umieścić w rondelku z cukrem i zagotować. Pogotować kilka minut, aż owoce się rozpadną. Jeżyny przetrzeć przez sitko. W międzyczasie namoczyć 3 listki żelatyny w zimnej wodzie, gdy zmiekną rozpuścić żelatynę w 1 łyżce gorącej wody i połączyć z przetartymi jeżynami. Odstawić do przestudzenia
- mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn
- posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać w lodówce