Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie


Zdjęcie - Rogaliki z suszoną śliwką w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty.


5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin
kostka tłustego twarogu
kostka masła
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
łyżeczka miodu + 2 łyżeczki wody
2 łyżeczki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu.

Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule i schłodzić w lodówce (2 godziny).
Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę.
Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki. Posypać cukrem trzcinowym z cynamonem. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Upiec w 180 stopniach ok 45 minut.

Kategorie przepisów