Rogaliki francuskie z powidłem śliwkowym
Delikatne ,rozpływające się w ustach rogaliki nadziewane śliwkowymi powidłami. Ciasto przygotowane na bazie masła i kremowego serka swoją konsystencją przypomina tradycyjne francuskie . Podobnie zawiera sporo tłuszczu , ale różni je nieco technika przygotowania. Wydaje mi się nieco łatwiejsza, a ciasto jest smaczniejsze niż to gotowe , po które czasem sięgamy. Na bazie tego ciasta przygotowałam również pyszne pizzerinki i inne drobniutkie ciasteczka. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że serek philadelfia można zastąpić dowolnym o podobnej konstytencji i właściwościach.
Składniki:
- 220 g białego serka kremowego / Philadelphia/
- 220 g mąki pszennej
- 260 g masła
- szczypta soli
- 1 op. cukru z wanilią
oraz powidło lub marmolada na nadzienie.
Wykonanie: -Serek połączyć z masłem. - Dodać szczyptę soli , mąkę i cukier wanilinowy , połączyć składniki. - Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. -Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie. -Wstawić do lodówki na 30 minut. -Czynność powtórzyć 3 razy. - Na plastikowej tacy wyłożyć małe kupki marmolady i wstawić do zamrażalnika. -Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować tworząc 2 owale . -Podzielić je na trójkąty. -Wyjąć zamrożoną marmoladę. - Na środek każdego trójkącika nakładać nadzienie. -Zwinąć rogaliki. -Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/Piec 15-20 minut. - Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę kuchenną. - Posypać cukrem pudrem. Ciasto serowe jest bardzo delikatne, tworzy warstwy i nie wiele różni się od prawdziwego francuza.
Jesli nie mam ochoty i czasu na przygotowanie domowego ciasta wykorzystuję gotowy płat francuskiego . Efekt końcowy jest zupełnie podobny, czas przygotowania zdecydowanie krótszy , ale domowe ciasto jest o wiele smaczniejsze.