Rogale drożdżowe z lukrem i posypką orzechowo-migdałową
Z okazji dnia św. Marcina postanowiłam upiec rogale. Przygotowanie ich zajęło mi sporo czasu, lecz efekt i smak był zachwycający. Samo to, że wszystkim domownikom smakowało i nie skończyli na jednym rogalu sprawiało mi wielką przyjemność. Bardzo polecam ich upieczenie;)
Ilość sztuk ok. 28 rogalików
Składniki:
Lukier i posypka:
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min. Po tym czasie utrzeć jaja z cukrem, podgrzać mleko z łyżką masła. Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto . Zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta nożem wykrawać kwadraty. Do środka dodawać po łyżeczce powidła lub wiśni z połówką kostki czekolady. Formować rogaliki. Wierzch posmarować rozbełtanym białkiem. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Rogale piec przez 15 min w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec 25 min. Gdy wystygną przygotować lukier, smarować nim wierzch rogali i posypać posiekanymi drobno migdałami i orzechami.
Ilość sztuk ok. 28 rogalików
Składniki:
- kg mąki pszennej,
- 3/4 kostki świeżych drożdży,
- płaska łyżka cukru kryształu,
- 1/3 szklanka ciepłego mleka
- 1 całe jajo,
- 2 żółtka,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki oleju,
- szklanka wody ( 250 ml),
- pół litra mleka
- powidło śliwkowe,
- wiśnie ze słoika,
- czekolada mleczna
- 1 białko do smarowania ciasta przed pieczeniem,
- pędzelek do smarowania
Lukier i posypka:
- 1 białko,
- szklanka cukru pudru,
- pół cytryny,w
- 6 orzechów włoskich,
- 6 migdałów
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min. Po tym czasie utrzeć jaja z cukrem, podgrzać mleko z łyżką masła. Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto . Zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta nożem wykrawać kwadraty. Do środka dodawać po łyżeczce powidła lub wiśni z połówką kostki czekolady. Formować rogaliki. Wierzch posmarować rozbełtanym białkiem. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Rogale piec przez 15 min w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec 25 min. Gdy wystygną przygotować lukier, smarować nim wierzch rogali i posypać posiekanymi drobno migdałami i orzechami.