Risotto z zielonym groszkiem i miętą

Risotto z zielonym groszkiem i miętą

Zdjęcie - Risotto z zielonym groszkiem i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim groszkiem. Risotto z groszkiem można podawać przez cały rok korzystając z mrożonych zapasów/ nigdy nie używam groszku z konserwy/.Jednak ten świeży jest zdecydownie najlepszy. Ponieważ sezon na zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie..... Jeśli ktoś nie lubi mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem. Zdjęcie - Risotto z zielonym groszkiem i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 200g ryżu "Arborio"
  • ok.200g świeżego zielonego groszku
  • 1 mała cebula
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego masła
  • świeże listki mięty/ilość w-g uznania/
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zdjęcie - Risotto z zielonym groszkiem i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/. -Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę. -Dodać groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu. -Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz. -Podlać winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania alkoholu. -Podlać bulionem /ok. 2 chochelki/ i kontynuować gotowanie do chwili , aż ryż będzie miękki. -W miarę odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni. -Na koniec dodać starty parmezan , pozostałe masło , posiekane listki mięty, doprawić do smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, energicznie wymieszać i przełożyć na talerze.
Zdjęcie - Risotto z zielonym groszkiem i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub bardziej dekoracyjnie w formie babeczki. Zdjęcie - Risotto z zielonym groszkiem i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów