Risotto z zielonym groszkiem i miętą
Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim groszkiem. Risotto z groszkiem można podawać przez cały rok korzystając z mrożonych zapasów/ nigdy nie używam groszku z konserwy/.Jednak ten świeży jest zdecydownie najlepszy. Ponieważ sezon na zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie..... Jeśli ktoś nie lubi mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem.
Składniki:
- 200g ryżu "Arborio"
- ok.200g świeżego zielonego groszku
- 1 mała cebula
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego masła
- świeże listki mięty/ilość w-g uznania/
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/. -Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę. -Dodać groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu. -Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz. -Podlać winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania alkoholu. -Podlać bulionem /ok. 2 chochelki/ i kontynuować gotowanie do chwili , aż ryż będzie miękki. -W miarę odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni. -Na koniec dodać starty parmezan , pozostałe masło , posiekane listki mięty, doprawić do smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, energicznie wymieszać i przełożyć na talerze.
Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub bardziej dekoracyjnie w formie babeczki.