Risotto z zielonym groszkiem
Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch. Da się je przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Ma niezliczone ilości wersji, w zależności od dodanych do niego składników. Zastanawialiście się kiedyś, skąd wziął się we Włoszech ryż? A więc, sprowadzili go Arabowie, którzy w X wieku kontrolowali Sycylię. Ale Sycylijczycy nie docenili ryżu, być może dlatego, że na południu Włoch było po prostu za sucho i za gorąco by go tam uprawiać. Ryż więc wędrował sobie powoli na północ, aż wreszcie w XIV wieku w Lombardii powstały pierwsze pola ryżowe. I to właśnie ryż ocalił mieszkańców tego regionu od głodu, który zapanował po epidemii dżumy. I choć Lombardia jest obecnie jednym z najbogatszych regionów Italii, to wydaje się, że jej mieszkańcy nigdy o tym nie zapomnieli. Aby zrobić dobre risotto, wystarczy znać jeden, jedyny przepis. Nic więcej. Przepis, który Wam dziś prezentuję, możecie potraktować jako bazę do przygotowania risotto z dowolnymi dodatkami. Należy jeszcze pamiętać tylko o jednym- po zdjęciu z ognia można przykryć risotto i pozwolić mu "dojść" przez minutę lub dwie. Ale nie za długo! Zimne jest nie smaczne, a odgrzewane- jeszcze gorsze. Świeżo przygotowane będzie kremowe, aromatyczne, delikatnie parujące. Doskonałe z kieliszkiem dobrze schłodzonego białego wina. Smacznego!
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto arborio
1 litr bulionu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
1 szklanka świeżo wyłuskanego groszku
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
sól
pieprz
Przygotowanie:Gotujemy bulion i pozostawiamy go na małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną szalotkę i czosnek, wsypujemy ryż i smażymy, często mieszamy, aż ziarenka będą szkliste. Wlewamy chochelką bulion, mieszamy, gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Wlewamy kolejną chochelkę, znowu mieszamy. Po 20 minutach dolewania bulionu i gotowania ryż powinien być al dente. Zdejmujemy z ognia, dodajemy groszek i parmezan. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.